dinsdag 11 november 2008

Dragen van een baby...


Na negen maanden van warmte, veiligheid, geluiden en beweging is het voor een pasgeboren baby een hele overgang zo buiten de buik van de moeder. Na de geboorte, vooral de eerste maanden, heeft je kind veel behoefte aan koesterend lijf-op-lijf contact. Aanraking en nabijheid zijn zeer belanrijk bij de ontwikkeling van een kind.Een baby moet in de eerste levensmaanden na de geboorte veel informatie verwerken.


Vooral het evenwichtsorgaan en de tastzin blijken hierbij van groot belang te zijn. De eerste maanden haalt het zenuwstelsel zijn 'voeding' vooral uit bewegingen en aanrakingen. Daarom is het goed als we de tastzin en het evenwichtsorgaan zoveel door aanraking en bewegingen stimuleren. Intuïtief weten we dat als een baby onrustig is deze vaak rustiger wordt en zich beter lijkt te voelen als we de baby tegen ons aan houden en te wiegen.


Mijn mening is dat het prettig is voor de baby en moeder om hem dicht tegen je aan te hebben. de baby voelt zich dan veilig en vertrouwd.


Ik vind de draagdoek een hele goeie uitvinding. Mij lijkt het leuk om dat later ook zo te doen met mijn kind hij voelt zich fijn en voor de moeder is het ook fijn om je baby dicht bij je te hebben.Dus ik ga er later zeker gebruik van maken.


Wat vinden jullie hiervan? En vinden jullie dit niet eng/of gevaarlijk?

Lichaamstaal


Kinderen maken veel gebruik van lichaamstaal, vooral baby's zijn er erg afhankelijk van omdat ze de taal nog niet beheersen.


Ik denk dat het heel belangrijk is om op de lichaamstaal van kinderen te letten, omdat je aan de lichaamstaal kunt zien hoe kinderen zich voelen en wat voor behoeften ze hebben.


Het kan ook voorkomen dat kindjes die al goed kunnen praten zeggen dat ze zich goed voelen maar dat hun lichaamstaal iets heel anders zegt omdat ze niet kunnen of willen zeggen hoe ze zich echt voelen.


De lichaamstaal van kinderen liegt niet dus , het is belangrijk om ook daar goed op te letten en niet alleen maar altijd aannemen wat het kindje zegt.


Hierbij is het dus heel belangrijk dat je dat ook ziet en dat je op zo'n moment het kindje kan proberen te helpen door eventueel vragen te stellen aan het kindje.

woensdag 5 november 2008

Kinderen die naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal worden gebracht!

Kinderen die naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal worden gebracht!


Hier was ik het eerder altijd niet over eens.

Ik vond het maar erg als kinderen naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal werden gebracht. Ik dacht van: ouders denken alleen maar aan hun werk en ze plunderen de kinderen maar gauw ergens neer. Ook dat is nu ook wel het geval, maar ik zie toch dat zo'n kdv of psz ook wel goed voor het ontwikkeling is van het kind. Het leert samen spelen, delen en leert ook van zich af te bijten. Waar ik vorige jaar stage heb gelopen zijn veel buitenlandse kinderen. Hier leren ze ook respect te hebben voor andere culturen. Dit vind ik toch wel erg belangrijk. Ik dacht eerst altijd: ik ga mijn kind toch niet naar zo'n verblijf doen, maar door ervaringen(zoals stage) heb ik gezien dat het ook wel goed voor een kind is. Ik zou mijn kinderen natuurlijk niet hele dagen na een kinderdagverblijf sturen. Ik zou dan voor 1 dag kiezen of misschien een dagdeel. Zo komt het kind ook in contact met andere kinderen en dat vind ik erg belangrijk. Ik vind als je je kind elke dag van 8.00 tot 18.00 uur na het kdv brengt, kun je beter niet aan een kind beginnen. Een kind heeft juist de liefde en aandacht nodig van zijn ouders. Op een peuterspeelzaal zijn de tijden wat minder lang dus dit vind ik wat anders, want zo zie je je kind s'middags nog, als je je kind bv. de hele dag zou brengen. Ook is het heel leerzaam, want het is eigenlijk een voorbereiding op de basisschool groep 1.
Zo denk ik er nu over , na het bestuderen van de stof van het theorieboek van kinderopvang.

donderdag 9 oktober 2008

Hoe denk ik nu over de b.s.o ?

De b.s.o leek mij in het begin niet zo leuk.
Ik vond kleinere kinderen leuker dan oudere kinderen.
Maar toen de vrouw van de gastles kwam ben ik wel een beetje van gedachten veranderd. De b.s.o heeft eigenlijk wel veel voordelen zoals:

- je begint later, want de kinderen gaan eerst naar school dus je hebt kortere werkdagen.
- de kinderen zijn zelfstandiger ze kunnen het meeste al zelf dus je hoeft ze niet de heledag bezig te houden.

In het begin leek het mij niet leuk om op een b.s.o te werken mijn voorkeur ging toch uit naar de keeftijdscategorie van 0 t/m 4 jaar. Maar na de gastles over de b.s.o lijkt het mij ook wel leuk om op een b.s.o te werken.

dinsdag 16 september 2008

Gastles Buitenschoolse opvang


Dinsdag 16 september 2008 hadden we een gastles over Buiten schoolse opvang. Mevr. Diedre Kleine Punt kwam bij ons in de klas wat vertellen over de bso (buitenschoolse opvang) , opvang voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar. Ze vertelde dat er veel vooroordelen zijn over buitenschoolse opvang. Men denkt dat er alleen maar grote kinderen in de opvang zijn en dat deze humeurig zijn, brutaal zijn en dat deze kinderen niet willen luisteren.

De buitenschoolse opvang heeft juist veel voordelen.

- Hoeven geen luiers te verschonen.
- Deze kinderen hebben bijna geen verzorging nodig.
- Ze kunnen zelf lopen.
- Het meubilair is hoger.
- Kinderen kunnen zelf brood smeren.
- Je krijgt net zoveel knuffels als in een kinderdagverblijf en je hebt er meer tijd voor.
- Als leider werk je anders: de kinderen zijn zelfstandig en. je stuurt ze.
- Bezig met het sturen van kinderen zodat ze verschillende vaardigheden ontwikkelen en de kinderen hierbij ondersteund.

s’ Middags mogen de kinderen
zelf kiezen wat ze willen doen, hierdoor is elke dag anders. Er worden dan dingen neergezet waarmee de kinderen zelf aan de gang gaan. De kinderen hebben natuurlijk verschillende interesses, het ene kind knutselt liever, de ander kiest bijvoorbeeld springtouwen, zonnebaden, in de zandbak spelen, spelletjesdoen, kleien of misschien wel afwassen als het kind dat leuk vind. Hier word door de leidsters op ingespeeld.

Ze hebben een speciale bouwhoek, een poppenhoek, computers waar ze op mogen computeren. Soms houden de kinderen (of een aantal ervan) een dansvoorstelling, omdat ze dat graag willen. Ze kunnen natuurlijk ook buitenspelen als ze dat willen, hier staan o.a. een klimrek, schommels, zandbak etc.

De kinderen worden lopend opgehaald van school, op de terugweg naar de BSO kunnen de kinderen gezellig kletsen en zo zijn ze sneller bij de opvang want met het verkeer weet je ’t nooit. Bij binnenkomst in de opvang krijgen ze eerst allemaal wat drinken en een koekje. Als er iemand jarig is dan gaan ze met zijn allen een liedje zingen en krijgt de jarige een (feest) muts. In de vakanties werken ze met thema’s, een aantal thema’s zijn; carnaval, sinterklaas, film thema of een ziekenhuis thema. Dit laatste werd over verteld dat een stagiaire dit had voor-bereid. Waarbij er een slaapzaal was, een ambulance, operatiekamer en er kwam een lotus op bezoek dat is iemand die nep-wonden maakt bijvoorbeeld glippen, maar ook een bloed-neus en blauwe plekken.De kinderen vervelen zich niet omdat elke vakantie anders is.

We kregen ook een kleine opdracht om met zijn drieeen te maken, dit was om een hele week(5 dagen) om te plannen voor een vakantie met een thema. Dit waren allerlei verschillende thema's o.a. van de boerderij, afrika, halloween en nog veel meer. Wij hebben de thema Afrika bedacht zodat kinderen meer over andere landen of culturen gaan leren.

vrijdag 12 september 2008

Kinderopvang duurder vanaf 2009

Kinderopvang duurder vanaf 2009


maandag 23 juni 2008



Het kabinet besliste vrijdag 20 juni dat de kinderopvang duurder wordt vanaf 2009. Om de tekorten te beperken, gaan de vergoedingen omlaag.


De korting komt niet helemaal onverwachts. Eerder dit jaar al meldde de regering dat er meer mensen gebruik maakten van de regeling dan verwacht.


Onderwijsstaatssecretaris Sharon Dijksma meldt dat ze ‘blij is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’. Gemiddeld gaat een gezin met een lager inkomen er vijf euro per maand op achteruit. Een gezin met drie keer modaal kan 65 euro per maand meer kwijt zijn. Op de website van het ministerie van onderwijs kunnen ouders met de calculator kinderopvang uitrekenen wat ze volgend jaar kwijt zijn aan opvang.


Er komt er onderscheid tussen de verschillende vormen van opvang. De vergoeding voor informele opvang door gastouders, de zogenaamde opa- en omasubsidie, wordt verlaagd van zes euro per uur naar 2,5 euro per uur en het aantal uren dat in rekening gebracht mag worden, gaat ook omlaag. Ook de thuiscrèches krijgen minder subisidie met een maximumtarief van vier euro. Thuiscrèches moeten zich ook aansluiten bij een formele instelling voor kinderopvang, zodat de kwaliteit beter controleerbaar is. De rol voor de gastouderbureau’s lijkt hiermee uitgespeeld.


Ook de regering betaalt mee aan de stijgende kosten voor de kinderopvang. In het coalitieakkoord staat dat het kabinet 700 miljoen extra uittrekt om het gat op te vullen. Nu de kosten hoger zijn uitgevallen, komt daar 1,6 miljard extra bij tot 2011.


Bronnen: NRC Handelsblad / Elsevier

Kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van het kind.


Goede kinderopvang is een verrijking voor het kind, zegt ontwikkelings psycholoog en pedagoog dr. Elly Singer, die al 25 jaar onderzoek doet naar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam en Utrecht. Kinderopvang draagt positief bij aan de ontwikkeling van kinderen, op sociaal - emotioneel, motorisch, creatief en cognitief niveau.


Wat leren kinderen op de kinderopvang ?
sociaal - emotioneel
Goede kinderopvang heeft kinderen veel extra`s te bieden. Kinderen krijgen er de mogelijkheid om sociale ervaringen en vaardigheden op te doen, zoals vriendschappen opbouwen, samen spelen en delen, rekening houden met anderen en kennismaken met verschillende waarden en normen.


"Bij goede kinderopvang hebben timide peuters net zoveel contacten met andere kinderen als kinderen die wat vrijer zijn. Daar doen ze in sociaal opzicht hun voordeel mee", zegt pedagoog dr. Mirjam Gevers Deynoot, die promoveerde op sociale interacties en spel van jonge kinderen in kinderdagverblijven en werkzaak is bij het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek.

Kinderen leren door imitatie. Ze zijn meer geneigd andere kinderen te imiteren dan volwassenen. Op het kinderdagverblijf en bij de gastouder zien peuters anderen op het potje gaan , zichzelf aankleden of netjes aan tafel zitten. Dat gaan ze zelf ook doen.


Ook op de buitenschoolse opvang wordt aan de sociaal emotionele ontwikkeling aandacht besteed, bijvoorbeeld in de vorm van zelfstandigheidstraningen voor negenplussers. Neem de fietsverkeercursus, waar schoolkinderen leren zelfstandig van school naar de opvang fietsen.


Motorisch

Bewegen en buiten spelen zijn in de kinderopvang belangrijke onderwerpen, omdat het gezond is en de grove motoriek stimuleert. Op de dagopvang zijn meestal fietsjes, steps en een klimtoestel met glijbaan, gastouders hebben eveneens heel divers speelgoed en gaan regelmatig met de kinderen naar een nabijgelegen speeltuin.

"Van buiten spelen leren kinderen ook rekenen en wiskunde", zegt Singer. "Dat klingt groots, maar ze leren goede torens in de zandbak bouwen, hoe ze het snelst van de glijbaan kunnen en verstoppertje spelen. Ook krijgen ze te maken met begrippen als groter en kleiner.

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen heeft de training ´beweegkriebels´ opgezet voor leidsters en gastouders. Hier leren zij bewegingsspelletjes voor verschillende leeftijden.

De bso stimuleert bewegen door veel buiten te spelen, eventueel cursussen judo of streetdanse te geven, te koken of te timmeren.


Creatief

Groepsleidsters en gastouders staan erom bekend dat ze vaak heel creatief zijn. Ze stimuleren kinderen in hun creativiteit door te tekenen, te knutselen, te dansen, spelletjes te doen of muziek te maken. "Gemiddelde moeder heeft dat niet allemaal in huis ", zegt Singer.


Cognitief

Voorlezen, liedjes zingen , vertellen wat je op je brood wilt eten , spelletjes doen en met elkaar spelen als deze activiteiten en bezigheden bevorderen de taalontwikkeling van kinderen op de kinderopvang.

Buiten leren ze van de natuur,in liedjes bijvoorbeeld de dagen van de week, knutselthema´s maken kinderen bewust van de seizoenen of feestdagen en door spelletjes leren ze tellen. Steeds meer kinderdagverblijven boeden voor- en vroegschoolse educatie aan. Dit zijn onderwijsprogamma´s die taalachterstanden bij kinderen helpen inhalen.
Bron: Via google en dan 'kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van het kind'