Goede kinderopvang is een verrijking voor het kind, zegt ontwikkelings psycholoog en pedagoog dr. Elly Singer, die al 25 jaar onderzoek doet naar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam en Utrecht. Kinderopvang draagt positief bij aan de ontwikkeling van kinderen, op sociaal - emotioneel, motorisch, creatief en cognitief niveau.
Wat leren kinderen op de kinderopvang ?
sociaal - emotioneel
Goede kinderopvang heeft kinderen veel extra`s te bieden. Kinderen krijgen er de mogelijkheid om sociale ervaringen en vaardigheden op te doen, zoals vriendschappen opbouwen, samen spelen en delen, rekening houden met anderen en kennismaken met verschillende waarden en normen.
"Bij goede kinderopvang hebben timide peuters net zoveel contacten met andere kinderen als kinderen die wat vrijer zijn. Daar doen ze in sociaal opzicht hun voordeel mee", zegt pedagoog dr. Mirjam Gevers Deynoot, die promoveerde op sociale interacties en spel van jonge kinderen in kinderdagverblijven en werkzaak is bij het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek.
Kinderen leren door imitatie. Ze zijn meer geneigd andere kinderen te imiteren dan volwassenen. Op het kinderdagverblijf en bij de gastouder zien peuters anderen op het potje gaan , zichzelf aankleden of netjes aan tafel zitten. Dat gaan ze zelf ook doen.
Ook op de buitenschoolse opvang wordt aan de sociaal emotionele ontwikkeling aandacht besteed, bijvoorbeeld in de vorm van zelfstandigheidstraningen voor negenplussers. Neem de fietsverkeercursus, waar schoolkinderen leren zelfstandig van school naar de opvang fietsen.
Motorisch
Bewegen en buiten spelen zijn in de kinderopvang belangrijke onderwerpen, omdat het gezond is en de grove motoriek stimuleert. Op de dagopvang zijn meestal fietsjes, steps en een klimtoestel met glijbaan, gastouders hebben eveneens heel divers speelgoed en gaan regelmatig met de kinderen naar een nabijgelegen speeltuin.
"Van buiten spelen leren kinderen ook rekenen en wiskunde", zegt Singer. "Dat klingt groots, maar ze leren goede torens in de zandbak bouwen, hoe ze het snelst van de glijbaan kunnen en verstoppertje spelen. Ook krijgen ze te maken met begrippen als groter en kleiner.
Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen heeft de training ´beweegkriebels´ opgezet voor leidsters en gastouders. Hier leren zij bewegingsspelletjes voor verschillende leeftijden.
De bso stimuleert bewegen door veel buiten te spelen, eventueel cursussen judo of streetdanse te geven, te koken of te timmeren.
Creatief
Groepsleidsters en gastouders staan erom bekend dat ze vaak heel creatief zijn. Ze stimuleren kinderen in hun creativiteit door te tekenen, te knutselen, te dansen, spelletjes te doen of muziek te maken. "Gemiddelde moeder heeft dat niet allemaal in huis ", zegt Singer.
Cognitief
Voorlezen, liedjes zingen , vertellen wat je op je brood wilt eten , spelletjes doen en met elkaar spelen als deze activiteiten en bezigheden bevorderen de taalontwikkeling van kinderen op de kinderopvang.
Buiten leren ze van de natuur,in liedjes bijvoorbeeld de dagen van de week, knutselthema´s maken kinderen bewust van de seizoenen of feestdagen en door spelletjes leren ze tellen. Steeds meer kinderdagverblijven boeden voor- en vroegschoolse educatie aan. Dit zijn onderwijsprogamma´s die taalachterstanden bij kinderen helpen inhalen.
Bron: Via google en dan 'kinderopvang is goed voor de ontwikkeling van het kind'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten